tiistai 25. marraskuuta 2014

Taiteilijat

Taiteilijat keksivät kaikki ideansa päissään.

Näin totesi eräs maatalouslomittaja Teppo yhdellä internetin lukuisista keskustelupalstoista. Ja mikä myrsky siitä syntyikään - rakkaat tätimme ryntäsivät neilikat lierihatuissaan heiluen vastustamaan tätä kulttuuripilkkaa, ja lääkärit ja lakimiehet, joita keskustelupalstat ovat täynnä, nousivat virtuaalisille barrikadeille huomauttamaan, että kulttuuri ja alkoholi eivät kuulu yhteen. Jopa nationalistit harmistuivat - he kuulivat Tepon sanovan, että Suomi ei voi sivistyä ja raitistua samaan aikaan. Ainoastaan ranskan opettajan puolustivat Teppo-raukkaa - ovathan viini ja absintti jo kauan olleet ranskalaisen kulttuurin perusta, ja kiivaasti väittivät väkijuomien kaikuvan runoilijoidensa säkeissä.

Tästäkös se kansa vasta hullaantui - nyt oltiin jo siirrytty taiteilijoiden humalaisesta inspiraatiosta siihen, että runoilijat kantavat väkijuomia kotiinsa säkkikaupalla! Ei kai tämä vain ollut sitä kiellettyä mielikuvamainontaa - jos verkossa ei saa kertoa, että viskimessuilla on viskiä, niin ei kai klassista runouttakaan voi yhdistää säkilliseen viinaa?

On se kummallista, miten ihminen voi verkossa kiivastua. Väittely velloi kuin eduskunnan keskustelu Kreikka-tuista, ja vähintään yhtä kiivaana. Yksi puolusti Ranskaa, toinen Kreikkaa, ja toiset huutelivat alkoholin haitoista ja kulttuuriarvoista, yhtenä iloisena sekamelskana. Eksyipä joukkoon köysikauppiaiden ammattiliittokin, joka antoi vakavan ja virallisen lausunnon siitä, miten alkoholi ei todellakaan vahingoita nuoria. Näin sitä verkossa näköjään kelpasivat mitkä vain instituutit ja yhdistykset totuuksia latelemaan.

Teppo pohti, miten helppo olikaan saada riita aikaan siitä, että puhutaan samoista asioista eri nimillä - tai eri asioista samoilla nimillä. Eikä kannattaisi varmistaa, että kaikki puhuvat samaa kieltä? Niin monta riitaa vältettäisiin sillä, että sovitaan sanoille yhteinen merkitys kun keskustelu aletaan. Koskaan ei voi tietää, milloin joku ymmärtää sanat eri tavoin.

Tepon vaimo alkoi kysellä, mitä Teppo oli päivän aikana puuhaillut, ilta kun oli. Samalla kuitenkin Tepon puhelin soi, ja sieltä hänen äitinsä kysyi, mitä Teppo halusi tuliaisiksi Helsingistä.
- Siemensin radion.
Kai se on ihan normaalia vastata puhelimeen, Teppo pohti, samalla kun ihmetteli vaimonsa hämmentynyttä ilmettä. Ehkä olisi pitänyt ensin jutella vaimolle, ja sitten soittaa takaisin.

3 kommenttia:

  1. Turhan usein erimielisyydet syntyvät siitä, että sanoja käytetään eri tavoin. Esimerkiksi kun keskustellaan siitä, onko kristitty syntinen, yksi sanoo kyllä, tarkoittaen että kristitytkin tekevät syntiä, ja toinen sanoo ei, tarkoittaen että syntimme on pyyhitty meistä pois. Molemmat ovat oikeassa, mutta silti veri lentää!

    Jos on vähänkään erimielisyyttä, kannattaa varmistaa että molemmat ymmärtävät käytetyt sanat samalla tavoin. Usein saattaa yllättää, miten yleisimmätkin sanat voi ymmärtää usealla tapaa!

    VastaaPoista
  2. Kuvituskuva jäi uupumaan http://xkcd.com/386/

    VastaaPoista